Opis
BURSZTYN BAŁTYCKI NA NALEWKĘ
produkcyjny ,czysty i naturalny
waga :50g
Jak przygotować nalewkę bursztynową?
Około 50 gramów sieczki bursztynu należy wsypać na sitko, przepłukać ciepłą lub zimną wodą (w wodzie gorącej bursztyn traci swoje właściwości) i umieścić w butelce. Bursztyn zalewamy 0,5l alkoholem (najlepiej białą wódką), po czym odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe, zaciemnione miejsce, ale co dwa dni mieszamy. Po dwóch tygodniach zlewamy tak powstałą nalewkę do innego naczynia i używamy wg potrzeby.
Na co jest dobra nalewka z bursztynu?
Nalewka z bursztynu posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe wobec tego często używana jest w celu złagodzenia bólu mięśni oraz kości. Działa również jako naturalny antybiotyk zatem wzmacnia odporność organizmu na infekcję wirusową i bakteryjną.
Bursztyn w spirytusie (alkoholu) nie rozpuszcza się ale wydziela z siebie bardzo cenny składnik, kwas bursztynowy, którego zawartość w bursztynie wynosi od 6 – 9 %. kwas bursztynowy zabarwia alkohol w nalewce na przyjemny koniakowi kolor. Sam w sobie jest cennym składnikiem leczniczym i kosmetycznym.